Am sintetizat câteva lucruri pe care antreprenorii trebuie să le știe pentru luna octombrie și câteva termene pe care trebuie să le respecte:

1. Începând cu 1 octombrie se pot repartiza dividendele trimestriale, după depunerea situațiilor financiare intermediare. Impozitul aferent dividendelor ridicate luna aceasta va trebui plătit până în 25 noiembrie 2020;

2. În 26 octombrie vor trebui plătite impozitele companiilor pentru perioada care s-a încheiat la 30.09.2020, respectiv impozitul pe profit, impozitul micro și impozitul specific pentru semestrul I. Pentru plata la termen a impozitelor pe profit și micro se acordă o bonificație de 10%, iar impozitul specific se calculează cu reducerile stipulate de Ordonanța 99 / 2020 (adică nu se datorează pentru 90 de zile);

3. Din 26 octombrie, fiscul va reîncepe executarea silită pentru obligațiile restante care au fost amânate la plată în timpul pandemiei prin ordonanță de urgență. Ministrul finanțelor a afirmat că termenul de scutire nu va mai fi prelungit, deci, pregătiți-vă din timp.

Firmele care vor fi în incapacitate de a achita aceste impozite pot solicita eșalonarea la plată pentru o perioadă de maxim 5 ani. Vom reveni cu detalii despre cum se poate face acest lucru într-un articol viitor.

Legat de acest punct, ar fi interesant de menționat că firmele care vor plăti contribuțiile restante la 31.03.2020 până la data de 15 decembrie 2020 pot scăpa de dobânzi și penalități în condițiile stipulate aici.

Notă: Textul este valabil la data publicării sale, are scop orientativ și reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.