Dividende cu 5% impozit și în 2017

Nu, nu s-a modificat încă legislația, cu toate că prin holurile Ministerului Finanțelor Publice se aude că s-ar putea elabora un proiect de Ordonanță care să modifice prevederile Codului Fiscal în ceea ce privește impozitarea dividendelor doar cu 5%, fără a mai plăti și contribuția obligatorie de sănătate de 5,5% și în 2017.

Noi vrem să vă împărtășim o metodă prin care să vă puneți la adăpost de povara celor 5,5% chiar dacă Ministerul Finanțelor Publice va păstra această cotă de la 1 ianuarie 2017.

Din punct de vedere legal, odată cu aprobarea de către asociați a raportărilor contabile anuale, sau a bilanțului în termeni populari, rezultatul anului, în cazul în care este profit, poate cunoaște mai multe destinații, dintre care cele mai populare sunt repartizarea în fonduri proprii, ca dividende sau păstrarea ca rezultat nerepartizat.

Dacă profitul anului a fost repartizat în fonduri proprii sau chiar nu a fost repartizat, a fost de obicei uitat în acele conturi și nu s-a mai făcut vreo reclasificare asupra sa. Acum asociații pot reveni deciziilor de aprobare a repartizării rezultatelor anterioare (legea 31/1990 a societăților comerciale permite acest lucru) și pot repartiza aceste rezultate ca dividende în anul 2016.

Dividendele astfel rezultate vor fi impozabile cu 5%, pentru că impozitul pe dividende este un impozit datorat de persoana fizică la momentul obținerii venitului, deci nu are nicio legătură că profitul repartizat provine din anul 2010 când cota de impozit era de 16%.

Mai mult, chiar dacă firma respectivă nu are disponibilitățile necesare pentru a plăti integral dividendele, acestea pot fi repartizate, se plătește impozitul de 5%, iar soldul dividendelor rămâne ca o creanță a asociaților asupra companiei care va fi onorată când vor exista banii necesari.

Întrebări frecvente:

 1. Când se plătește impozitul pe dividende ?
  R: în 25 ale lunii următoare repartizării acestora.
 2. Care este formularul în baza căruia se declară impozitul pe dividende ?
  R: declaratia 100 care se poate descărca de pe site-ul ANAF.

Articole similare

22 Comentarii

 1. Daca s-a repartizat pe dividende profitul anului 2015 si in anul 2016 nu se reuseste ridicarea in totalitate a acestora, urmand ca diferenta sa se ridice in 2017, pentru aceasta diferenta care se va ridica in 2017 se va achita si 5.5% pentru sanatate? Multumesc!

  • Buna ziua,
   In primul rand scuze pentru raspunsul intarziat, dar inca mai aveti timp. Daca s-a distribuit tot rezultatul anului 2016 in anul 2016, se plateste impozitul de 5% si dividendele raman la dispozitia asociatilor pentru a fi ridicate, fara a plati nimic in plus.
   Sper ca v-am raspuns la intrebare.

  • Daca aprobarea pentru repartizarea de dividende in 2016, din profitul inregistrat la 2015, a fost obtinuta in AGA din 2016, chiar daca dividendele nu au putut fi ridicate integral in cursul anului 2016, la 25.01.2017 aveati obligatia declararii si platii impozitului de 5% pe dividende.

 2. Si ce impozit pe dividende trebuie sa plateasca un cetatean roman actionar intr-o firma din US?
  Firma rezidenta in US, actionarul rezident fiscal in Romania?!

  • Buna ziua,
   Aici trebuie sa facem referire la conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si SUA, valabila din 1974 si semnata de tovarasul Nicolae Ceausescu (DECRET Nr. 238 din 23 decembrie 1974).
   „ART. 10
   Dividende
   (1) Dividendele plătite de către o societate a unuia dintre statele contractante unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse în ambele state contractante.
   (2) Cota de impozit aplicată de primul stat contractant menţionat asupra unor atare dividende nu va depăşi 10% din venitul brut al dividendului.”

   Cred ca trebuie sa va adresati unui centru de asisitenta al ANAF pentru lamuriri suplimentare, dar parerea mea este ca va vor lua 10% in SUA (sau mai putin, daca impozitul local este mai mic) plus 5% in Romania (si 5,5% CASS pentru anul 2017).

   • Buna Ziua – Sunt intr-o situatie similara, cu dividende obtinute in SUA. Cunosc foarte bine Tratatul de Evitare a dublei Impozitari si acesta tocmai aceasta situatie o previne, de a plati 10% la sursa, in SUA si apoi 5% in Romania. Interpretarea paragrafului 1 a Art 10 din Tratat, care precizeaza posibilitatea impozitarii in ambele state, nu se refera la cumularea celor doua taxe (10% in SUA plus 5% in Romania), pentru ca atunci chiar ar fi dubla impozitare. In opinia mea, Paragraful 1 al Art 10 se refera de fapt la impozitarea in cele doua state, daca in statul de rezidenta, Romania in cazul nostru, taxa pe dividende este mai mare decat in statul de sursa – de exemplu daca venitul pe dividende in Romania se impoziteaza cu 16% (10% in SUA plus 6% in Romania).
    Cine ne poate lamuri cat este impozitul pe venitul din dividende in Romania: 16%, sau 5%Am sunat la ANAF de doua ori si mi-au dat raspunsuri contradictorii. Codul Fiscal nu este clar, deoarece vorbeste doar de 5% Impozit pe Dividende, dar mi-e teama ca se refera doar la Dividendele platite de companiile romanesti sau inregistrate in Romania. Nu sunt sigur, dar inclin sa cred ca in situatia noastra vor aplica Impozitul pe Venit de 16% pentru venitul din Dividende: 10% SUA la sursa + 6% in Romania + 5.5% CASS Romania = 21.5% Total. Daca este asa, Declaratia 200 trebuie depusa pana pe 25 mai a anului urmator anului fiscal raportat si Documentul 1042-S trebuie atasat. Alternativ, in cazul in care intr-adevar se aplica si in cazul dividendelor din SUA cota de impozitare de 5% specificata in Codul Fiscal (ceea ce in acest moment ma indoiesc, dar admit ca poate fi o posibilitate): 10% in SUA la sursa + 0% in Romania pt. evitarea dublei impozitari + 5.5% CASS = 15.5% Total. In concluzie, trebuie sa aflam daca impozitul pe veniturile din Dividende de la societati in SUA este de 16% sau de 5%. Prin telefon am renuntat. Am planificat sa trimit un e-Mail la ANAF saptamana viitoare. Va dura probabil 2-3 saptamani ca sa primesc raspuns, adr cred ca este cea mai buna metoda de a ne lamuri, prin a contacta ANAF, asa cum de fapt sugereaza ft. bine mai sus Cont Consulting. O zi buna va doresc si tinem legatura

 3. daca depunerea bilantultui se face in martie 2017 pentru anul 2016 ce impozit pe dividende se va plati ? situatia financiara a firmei nu o poti vedea decaat dupa decl.101 eu asa gandesc.d-vstra ce parere ateti ? nu sunt lamurita.

  • Buna ziua,
   Dividendele nu pot fi repartizate decat dupa inchiderea situatiilor financiare anuale si depunerea acestora. Acolo se decide repartizarea rezultatului contabil (dividende, rezerve etc).
   Legat de impozitul platit, acesta este un impozit al persoanei fizice (chiar daca este retinut si virat de societate) iar impozitele persoanelor fizice sunt cele in vigoare la data platii efective.
   O zi frumoasa!

   • daca nu am repartizat dividende de la infiintare (117-micro),
    este corect daca am platit in decembrie 2016 dividende
    asociatului unic? impozitul urmand sa-l raportez si sa-l platesc
    in ianuarie 2017?

    • Buna ziua,
     Da, este corect, atat timp cat valoarea a fost platita din dividendele pana in 2015. Pentru 2016 inca nu se pot distribui dividendele daca nu aveti bilantul aprobat si depus.
     Cu stima,

     Sorin Bâscă.

 4. Buna ziua

  Am de repartizat dividende aferente an 2015 , bilant depus daca am hotararea Aga de distribuire dividende in dec 2016 dar firma nu avea disponibil pot ridica dividendele in ian 2017 si plati impozitul pe dividende 5% pana pe 25.01.2016.
  declar in decl 100 aferenta decembrie 2016 si in 205 aferenta an 2016 pana la sf febr 2017..
  Mai platesc asociatii 5.5% cass pt dividende? Din ce am inteles acesta daca se va plati de catre fiecare asociat persoana fizica se calculeaza de catre fisc prin decl de impunere?
  Asociatii mai trebuie sa depuna vreo decl la fisc pt venitul obtinut atata timp cat firma declara prin formularul 205 venitul obtinut ?
  Va multumesc

  • Buna ziua,
   Este corect cum ati procedat.
   Asociatii nu platesc CASS daca sunt angajati cu norma intreaga.

  • Dividendele trebuie sa fie inregistrate in contul 457 la 31.12.2016, ca sa puteti beneficia de plata impozitului pe dividende 5%, fara CASS 5,5% !

 5. Buna sera
  daca nu am repartizat dividende de la infiintare (117 avea sold -micro),
  este corect daca am stabilit ca toata suma sa fie repartizata ca si dividente in decembrie 2016
  asociatului unic? impozitul sa platit integral in decembrie 2016 , dividentele partial nefiind fonduri suficiente pentru intreaga suma datorata, urmand a se achita in perioada urmatoare cand vor bani.
  sau intocmit urmatoarele articole contabile

  117=457 repartizare pt dividende
  457=446 retinerea impozitului
  457=5121 achitarea partial divident
  446=5121 achitare impozitului pe dividende (integral)
  multumesc

  • Buna ziua,
   Repartizarea rezultatului se face prin 129, nu direct in 457. Altfel este in ordine.

 6. Buna ziua,

  Pt o firma care are asociati persoane din UE, nerezidente in Romania, se plateste CASS 5.5% la distribuirea dividendelor?
  Aceste persoane platesc deja contributiile de sanatate in tara de rezidenta

  Multumesc

 7. Buna ziua,
  Va rog sa mi spuneti ce impozite se platesc pt dividendele din 2016.
  Se pot ridica inainte de depunerea bilanțului daca AGA hotărăste in februarie repartizarea lor?

  • Buna ziua,
   Daca raportarile financiare (bilant, CPP, anexe etc) au fost intocmite si aprobate de AGA, nu vad niciun motiv pentru care nu puteti distribui dividende.
   Legat de impozitele platite in 2017 pentru dividende, avem un articol in care explicam ce si cum: https://contconsulting.ro/blog/dividendele-in-2017-update/.

   • Buna ziua,

    Dividendele aferente anului 2015 si anilor anteriori, sunt platite in decembrie 2016,impozitul a fost retinut in decembrie 2016 si virat in ianuarie 2017.E corect sa fie declarat prin declaratia 100 ,aferenta lunii decembrie?dar in declaratia 205 aferenta anului 2016?

    Multumesc.

 8. Buna ziua,
  asociatul unic este o persoana fizica , cu domiciliul in Italia ,nerezidenta in Romania , si doreste sa ridice dividend , platesc 5% impozit , declar in decl.100 , dar problema este ca nu pot sa-l declar in 205 pt ca nu are CNP din Romania…cum sa procedez? Multumesc

 9. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti, in ce declaratie va aparea contributia de 5.5 % CASS si daca aceasta se achita in acelasi cont de contributie pentru sanatate precum la salarii ? Multumesc.

Scrieţi un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.