Începând cu 07.07.2017, România va aplica prin Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) codificarea unică a societăților valabilă în Uniunea Europeană. Astfel, pe toate documentele emise de această instituție va fi menționat codul EUID. Acest cod permite contribuabililor din Uniunea Europeană să fie identificați în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din care face parte și ONRC.

Astfel, din 7 iulie 2017, noul cod este acordat automat la înmatricularea / înregistrarea solicitanților, fie că vorbim de persoane juridice (firme), fie de entități fără personalitate juridică, organizate sub formă de PFA, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).

Pentru obținerea acestui cod este necesară prezentarea la un oficiu ONRC cu certificatul de înmatriculare vechi (CUI) împreună cu o cerere de preschimbare a acestuia. Procedura durează în mod normal 3 zile din momentul depunerii.

ATENȚIE: obținerea acestui cod nu este obligatorie, dar s-ar putea să fie cerut dacă aveți relații de colaborare cu societăți din Uniunea Europeană.