Primul pas pentru a crea o afacere îl reprezintă alegerea numelui pe care aceasta îl va purta. Acest lucru se poate face în funcție de diverși factori, care țin de alegeri personale ale fondatorilor sau de obligații legale.

Majoritatea antreprenorilor își pun problema ca denumirea firmei să reprezinte și marca pe care doresc să o comercializeze sau cu care doresc să apară în piață. Este un deziderat lăudabil, care nu poate fi pus în practică de cele mai multe ori. Trebuie așadar stabilit de la început că dacă acest lucru nu este posibil, nu este nicio problemă. Există exemple nenumărate în piață unde marca sau mărcile comercializate au o denumire iar societatea care le vine are altă denumire, în plus nu este nici o condiție de piață obligatorie.

Rezervarea denumirii se obține de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) din localitatea unde viitoarea societate își va avea sediul social. Vă recomandăm ca, înainte de a face un astfel de demers, să întocmiți o listă cu cât mai multe denumiri posibile (minim trei), pentru ca în cazul în care prima opțiune pe care o doriți nu va fi disponibilă să aveți de unde alege.

Denumirea unei societăți comerciale trebuie să respecte mai multe condiții pentru a putea fi acceptată de către cei de la ONRC:

  • să fie scrisă cu caractere latine;
  • să nu producă confuzie cu alte firme sau denumiri rezervate anterior;
  • să nu conțină cuvinte sau expresii obscene sau triviale.

 

Diferențierea între denumirile unor societăți comerciale se face respectând anumite condiții stipulate de lege pentru a respecta unicitatea denumirii operatorilor economici. Anumite „artificii” pe care unele persoane aleg să le folosească pentru a încerca forțarea acestei condiții (articularea cuvintelor din denumire, inversarea ordinii cuvintelor, adăugarea sau eliminarea de averbe, prepoziții sau semne (gen @) nu sunt permise și sunt de obicei cenzurate de inspectorii ONRC care analizează aceste aspecte.

Vă recomandăm ca înainte de a începe demersurile pentru a înmatricula o afacere să intrați pe site-ul ONRC pentru a vă informa sau să consultați un specialist, care vă poate oferi și alte informații legate de viitoarea afacere (impozite și taxe, obligații de înregistrare la autorități, autorizații etc.).

O atenție deosebită trebuie acordată adăugării în denumire a unor cuvinte cum sunt „național”, „România” sau „Romania”, pentru că acest lucru se poate face doar cu aprobări speciale de Secretariatul General al Guvernului sau alte instituții de stat.

Verificarea disponibilității și rezervarea denumirii se pot face astfel: online pe site-ul ONRC, prin transmiterea de formulare online pe site-ul ONRC, necesitând un certificat digital autorizat (semnătură electronică), prin email, fax sau poștă, sau la ghișeele ONRC.

Verificarea disponibilității denumirii și rezervarea acesteia sunt disponibile în pachetul de servicii Start-up pe care îl oferă firma noastră. Pentru detalii despre serviciile incluse și prețul acestui pachet, te rugăm să ne trimiți un mesaj folosind formularul de contact din site.