Nu, nu s-a modificat încă legislația, cu toate că prin holurile Ministerului Finanțelor Publice se aude că s-ar putea elabora un proiect de Ordonanță care să modifice prevederile Codului Fiscal în ceea ce privește impozitarea dividendelor doar cu 5%, fără a mai plăti și contribuția obligatorie de sănătate de 5,5% și în 2017.

Noi vrem să vă împărtășim o metodă prin care să vă puneți la adăpost de povara celor 5,5% chiar dacă Ministerul Finanțelor Publice va păstra această cotă de la 1 ianuarie 2017.

Din punct de vedere legal, odată cu aprobarea de către asociați a raportărilor contabile anuale, sau a bilanțului în termeni populari, rezultatul anului, în cazul în care este profit, poate cunoaște mai multe destinații, dintre care cele mai populare sunt repartizarea în fonduri proprii, ca dividende sau păstrarea ca rezultat nerepartizat.

Dacă profitul anului a fost repartizat în fonduri proprii sau chiar nu a fost repartizat, a fost de obicei uitat în acele conturi și nu s-a mai făcut vreo reclasificare asupra sa. Acum asociații pot reveni deciziilor de aprobare a repartizării rezultatelor anterioare (legea 31/1990 a societăților comerciale permite acest lucru) și pot repartiza aceste rezultate ca dividende în anul 2016.

Dividendele astfel rezultate vor fi impozabile cu 5%, pentru că impozitul pe dividende este un impozit datorat de persoana fizică la momentul obținerii venitului, deci nu are nicio legătură că profitul repartizat provine din anul 2010 când cota de impozit era de 16%.

Mai mult, chiar dacă firma respectivă nu are disponibilitățile necesare pentru a plăti integral dividendele, acestea pot fi repartizate, se plătește impozitul de 5%, iar soldul dividendelor rămâne ca o creanță a asociaților asupra companiei care va fi onorată când vor exista banii necesari.

Întrebări frecvente:

  1. Când se plătește impozitul pe dividende ?
    R: în 25 ale lunii următoare repartizării acestora.
  2. Care este formularul în baza căruia se declară impozitul pe dividende ?
    R: declaratia 100 care se poate descărca de pe site-ul ANAF.