La începutul anului 2017 scrisesem aici un articol în care doream să explicăm ce impozite vor plăti persoanele fizice în 2017 pentru dividendele primite și cum se vor declara și se vor plăti acestea. Chiar în ziua în care am trimis acest articol către clienții noștri, noul guvern a modificat Codul Fiscal prin ordonanță de urgență. Am așteptat câteva zile pentru a vedea dacă modificările rămân valabile și acum vă putem spune cu certitudine că NU se va plăti CASS pentru impozitul pe veniturile din dividende în anul 2017 (cel puțin până la data următoarei modificări).

Ordonanța care modifică sistemul de impozitare al dividendelor (pe lângă multe alte modificări) a apărut în data de 6 ianuarie 2017 și anulează plata contribuției de asigurări sociale la veniturile din alte surse (aici intră și cele din dividende).

Pe scurt, se menține impozitarea din 2016, cu 5% impozit pe dividende pentru persoanele care au și alte venituri pe lângă cele din dividende (din salarii sau din pensii).

Concluzii:

Ce impozite se vor plăti ?

  • Impozit pe dividende 5%, care se reține de către societatea plătitoare și se virează la bugetul de stat.

Când se plătesc aceste impozite ?

  • Impozitul pe dividende se reține de către societatea plătitoare și se virează la bugetul de stat până în data de 25 a lunii următoare plății efective a dividendelor.

Atenție la un singur aspect, prevederile ordonanței se aplică începând cu 1 februarie 2017, deci, nu distribuiți dividende în luna ianuarie 2017.

Găsiți mai jos extrasul din Codul Fiscal actualizat care reglementează acest lucru:

„ART. 177 (…)

(3) Persoanele care realizează venituri din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i) – l).”