Secretariatul General al Guvernului au publicat pe pagina de internet a instituției proiectul de Ordonanță de urgență care va reglementa acordarea granturilor ce vor veni în ajutorul companiilor din turism și alimentație publică care au avut activitatea afectată de pandemia COVID-19.

Analizăm mai jos principalele prevederi ale acestui proiect de Ordonanță de urgență, sub rezerva faptului că acesta va trebui aprobat în ședință de Guvern și va trebui să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

Câteva dintre aspectele pozitive pe care le-am observat după o primă lectură:

  • valorile granturilor acordate vor fi influențate direct proporțional de scăderile cifrelor de afaceri înregistrate de companiile solicitante;
  • aceste granturi vor putea fi cumulate cu alte ajutoare primite în cadrul altor scheme (în limita a 800000 euro / companie, total ajutoare cumulate).

Ajutorul va consta în acoperirea a 20% din scăderea cifrei de afaceri sau a rulajului (în cazul agențiilor de turism) din 2020 față de perioada similară a anului 2019. Valoarea maximă a ajutorului acordat pentru fiecare aplicant nu va putea depăși 800000 euro.

Vor fi eligibile în cadrul acestei scheme companii din următoarele sectoare economice:

  • agenții de turism licențiate, care au desfășurat activitate pe următoarele coduri CAEN: 7911 (activități ale agențiilor turistice), 7912 (activități ale tur-operatorilor), 7990 (alte servicii de rezervare și asistență turistică);
  • structuri de primire a turiștilor clasificate, care au desfășurat activitate pe următoarele coduri CAEN: 5510 (hoteluri și alte facilități de cazare similare), 5520 (facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată), 5530 (parcuri pentru rulote, campinguri și tabere), 5590 (alte servicii de cazare);
  • entități care funcționează în domeniul alimentației publice, care au desfășurat activitate pe următoarele coduri CAEN: 5610 (restaurante), 5621 (servicii de catering pentru evenimente), 5629 (alte activități de alimentație neclasificate la precedentele coduri CAEN – în general, nu doar în lista de mai sus), 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor). Aceste entități trebuie să fie înregistrate fiscal pe teritoriul României, spre deosebire de celelalte de la punctele de mai sus, unde această condiție nu este specificată.

Bugetul total al acestei scheme va fi de 500 milioane de euro. Cursul de schimb va fi cel comunicat de BNR în ziua emiterii acordului de finanțare.

Termenul limită propus pentru semnarea contractelor de finanțare este de 30 iunie 2021, acordarea sumelor în maxim 30 de zile de la semnarea contractelor de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

Nu se știe deocamdată cum vor putea fi cheltuite sumele acordate în cadrul acestei măsuri.

Mai multe detalii despre această schemă găsiți aici.

Notă: Textul este valabil la data publicării sale, are scop orientativ și reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.
Credit foto: agora.md