Prin OUG nr. 211/2020 au fost aduse modificări programului Kurzarbeit. Aceste modificări sunt:

 • reducerea timpului de muncă se poate face pana la 80% din timpul de muncă;
 • obligativitatea aplicării măsurii pentru 5 zile consecutive a fost eliminată;
 • a fost clarificată interdicția privind angajarea de personal, aceasta fiind limitată doar la acele locuri de muncă unde angajații își desfășoară efectiv activitatea, situate în perimetrul asigurat de angajator, la nivelul cărora se aplică mecanismul Kurzarbeit. A dispărut referirea la aplicarea interdicției la nivel de filială, sucursală și alte sedii secundare. 
 • la interdicția de cumulare a indemnizației Kurzarbeit cu alte forme de sprijin de la Guvern a intervenit, de asemenea, o clarificare: interdicția se referă doar la posibilitatea ca perioadele de sprijin să se suprapună, chestiune nespecificată până acum în OUG 132, ceea ce înseamnă că se putea interpreta că nu se pot cumula în persoana aceluiași angajat în nicio situație.

OUG 132/2020 reglementeaza programul cunoscut public sub denumirea de Kurzarbeit, cunoscut astfel pentru ca a fost propus reglementarii de catre un grup de antreprenori apropiati comunitatii de afaceri germane din Romania.

Practic, Kurzarbeit inseamna ca angajatorii pot reduce programul de lucru al salariatilor (implicit si o reducere proportionala a salariului), in cazul scaderii cererii, iar statul vine si completeaza o parte din diferenta, mai precis 75% din aceasta.

Astfel, regulile sunt simple:

 1. Angajatorii pot reduce programul de lucru al salariatilor:
  • cu cel mult 50%;
  • pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare;
  • cu informarea prealabila a salariatilor cu 5 zile in avans (banuim noi, calendaristice, legea nu specifica).
 2. Statul suporta 75% din diferenta dintre salariul initial si cel rezultat in urma modificarii programului de lucru.
 3. Angajatorii pot aplica aceste reguli pentru minim 10% dintre salariati.
 4. Angajatorii pot aplica aceste reguli in conditiile scaderii cu minim 10% a cifrei de afaceri pe luna dinaintea aplicarii masurii, sau cea anterioara lunii dinaintea aplicarii masurii, fata de aceleasi luni ale anului trecut.
 5. Pe perioada aplicarii masurii este interzisa angajarea de personal care sa desfasoare aceeasi activitate ca cei care au programul de munca redus.
 6. Pe perioada aplicarii masurii salariatii afectati nu pot face ore suplimentare.
 7. Pe perioada aplicarii masurii salariații nu pot primi bonusuri, acestea putând fi acordate după finalizarea perioadei de aplicare a măsurii.
 8. Pe perioada aplicarii masurii angajatorii nu pot initia concedieri colective.
 9. Indemnizatiile primite sunt impozabile cu aceleasi taxe ca cele salariale.
 10. Masura se aplica pana la 31 decembrie 2020, angajatorul calculeaza si plateste indemnizatiile si taxele aferente, apoi face cerere de decontare catre AJOFM, care platesc in 10 zile catre angajatori sumele cerute la decontare.

La un calcul simplu, vedem ca:

 • salariatul va primi de la angajator 87,5% din salariul normal, adica: 50% corespunzatori timpului de munca efectiv lucrat, si restul de 37,5% reprezentand ajutor oferit de stat (dar platiti tot de angajator, reprezentand 75% din ceilalti 50%, 75%*50%=37.5%) Tipic german. Clar :)) ?
 • salariatul primeste 87,5% din salariul de incadrare, muncind 50% din timpul de lucru.

Pentru detalii suplimentare despre acest program, va stam la diszpozitie pe email.