Avand in vedere anumite neclaritati in modul de formulare a OUG nr. 33/2020, Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat de presa in legatura cu bonificatiile acordate la plata impozitului pe profit (sau impozitului pe veniturile microintreprinderilor):

https://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999648551 (varianta PDF mai jos).

Cele mai importante precizari in legatura cu aceasta bonificatie sunt:

bonificația se deduce din impozitul datorat, indiferent de procedurile legale de distribuire și de stingere a creanțelor bugetare prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal […].

termenul „plătesc” prevăzut de art. 1 al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.33/2020 are în vedere numai plata efectivă a impozitului datorat diminuat cu suma aferentă bonificației […]. În acest sens, nu sunt avute în vedere celelalte modalități de stingere a creanțelor fiscale prevăzute de Codul de procedură fiscală, respectiv nu se calculează bonificație pentru: compensare, scutire, anulare, prescripție, dare în plată sau prin alte modalități prevăzute de lege.

Sper ca aceste informatii, desi venite destul de tarziu in conditiile in care azi este termenul final pentru impozitul aferent trimestrului I pentru marea majoritate a contribuabililor, sa va fie utile.

Concluziile dupa studierea acestor clarificari sunt: la firmele care au datorii am decis sa nu aplicam bonificatia, daca nu platesc din urma.

Motivul: asa-zisele clarificari date de Ministerul Finantelor sunt “neclare” iar in lipsa unui act oficial de modificare a Codului de Procedura Fiscala prefer sa mergem pe varianta sigura, ca sa nu avem probleme ulterior cu ANAF-ul. Comunicate de presa am mai vazut de la MF si ANAF, de exemplu amanarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale din 25 martie 2020, care ulterior au fost anulate.

Daca apar noi detalii, vom putea rectifica declaratiile de impozit pe profit si micro, in sensul aplicarii bonificatiei, cu conditia sa fie platite sumele declarate acum (fara bonificatie) iar pe ordinul de plata la descrierea operatiunii sa se mentioneze clar “Impozit pe profit” sau “Impozit pe veniturile microintreprinderii”.

In rest, va sfatuim pe cei care aveti capacitatea financiara si doriti sa beneficiati de bonificatia de 10% sau 5% sa platiti toate taxele restante.