ANAF a introdus posibilitatea contribuabililor de a plăti taxele și impozitele direct din SPV cu cardul bancar, folosindu-se de integrarea pe care au realizat-o cu site-ul de plăți ghiseul.ro.

Din instrucțiunile prezentate recent de ANAF rezultă că această facilitate se poate aplica deocamdată doar persoanelor fizice, dar, cel mai probabil, această facilitate funcționează și pentru persoanele juridice.

În explicațiile de mai jos vom explica accesul și plata contribuțiilor pentru persoanele fizice. Pentru detalii privind folosirea de către persoanele juridice vom reveni cu detalii într-un update la acest articol.

Ce trebuie să faci:

 1. Să ai un cont SPV pe site-ul ANAF. Acesta se obține urmând procedura de aici.
 2. Odată înrolat în SPV, te conectezi cu user și parolă aici. Atenție la codul de securitate care îți va fi trimis prin email, pe adresa pe care ai folosit-o la deschiderea contului.
 3. Odată intrat în SPV, selectezi din meniul principal tabul „Plată obligații fiscale”.
 4. Se va selecta CNP-ul pentru care se dorește plata obligațiilor fiscale. Dacă acel cont este al unui utilizator individual, se va afișa doar un singur CNP în listă. Se dă click pe butonul „Afișare obligații restante”, moment în care se vor afișa obligațiile de plată și sumele aferente.
 5. Se vor bifa obligațiile dorite a se plăti și se va face click pe butonul „Spre pagina de plată”, urmând a fi transferați în ghiseul.ro.

Observații:

 1. La punctul 5 de mai sus, în dreptul fiecărei obligații afișate există un buton „Afișează detalii”. Prin apăsarea acestui buton se vor afișa detalii despre proveniența sumelor propuse pentru plată. Pentru mai multe detalii se pot vedea tot în SPV declarațiile care au generat sumele respective.
 2. Impozitele care pot fi plătite în SPV sunt:
  • impozitul pe venit: activități independente, drepturi de autor, chirii, dividende, dobânzi, premii, jocuri de noroc etc.;
  • taxa pe valoarea adăugată;
  • contribuții la asigurările sociale de sănătate;
  • contribuții la asigurările sociale de pensii;
  • contribuții sociale datorate de angajatori; contribuții pentru concedii, șomaj;
  • amenzi, penalități, confiscări;
  • regularizări.

Pentru mai multe detalii vă stăm la dispoziție pe email. Mai jos puteți studia instrucțiunile publicate de ANAF.