Ministerul Finantelor Publice a elaborat cateva materiale privind Split TVA pe care le-a trimis directiilor regionale ale ANAF spre a fi prezentate publicului si angajatilor din structurile proprii. Acestea servesc pentru o mai buna intelegere a mecanismului prin care se va aplica plata TVA defalcata.

In plus, a aparut si adresa paginii de internet unde pot fi verificate conturile IBAN pentru aplicarea platii defalcate: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/index.jsp. Ieri, 18/09/2017, majoritatea utilizatorilor acestei pagini au semnalat multe erori pe aceasta pagina, deci continutul trebuie, deocamdata, luat cu rezerve.

Un aspect interesant al politicii de TVA Split il reprezinta modalitatea in care cei care incaseaza sume cash sau cu cardul trebuie sa vireze in contul de TVA sumele aferente taxei primite de la clienti:

  • cei care incaseaza cu cardul, in termen de 7 zile de la data incasarii trebuie sa vireze in contul de TVA (din contul curent sau cel de card) sumele aferente taxei incasate;
  • cei care incaseaza cash, trebuie sa depuna tot in termen de 7 zile de la data incasarii, in contul de TVA, soldul TVA pe diferenta dintre incasarile si platile din ziua respectiva.

Practic, pentru incasarile cash, societatile vor trebui sa isi tina foarte strict registrul de casa si evidenta TVA din documentele de casa. Lucrurile vor fi foarte complicate la cei care incaseaza la termen sau cei care folosesc mai multe cote de TVA, parerea noastra este ca acest sistem va bulversa extrem de mult activitatea unor astfel de societati.

Mai jos gasiti materialele puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice. Lectura placuta.

Prezentarea mecanismului privind plata defalcata a TVA
Prezentarea mecanismului privind plata defalcata a TVA

Exemple practice TVA Split
Exemple practice TVA Split

Intrebari privind plata defalcata a TVA
Intrebari privind plata defalcata a TVA

Nota prezentarea mecanismului privind plata defalcata a TVA
Nota prezentarea mecanismului privind plata defalcata a TVA

Ordonanta privind plata defalcata a TVA – extras din Monitorul Oficial
Ordonanta privind plata defalcata a TVA - extras din Monitorul Oficial

Prezentare plata defalcata TVA
Prezentare plata defalcata TVA