Una dintre măsurile noi prevăzute de Ordonanța de urgență 48/2020 reprezintă clarificarea modului în care vor fi impozitate sumele primite de la stat cu titlu de subvenție pentru plata persoanelor aflate în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență dar și pentru plata persoanelor care sunt în concediu de supraveghere a copilului minor  pe perioada suspendării cursurilor de la instituțiile de învățământ (Legea 19/2020).

Astfel, pentru declararea și plata acestor indemnizații nu vor putea fi folosite regulile speciale de impozitare, cum ar fi de exemplu scutirile de impozit pentru domeniul construcțiilor, unde taxele sunt mai mici.

Aceste indemnizații vor trebui impozitare normal, fără a se putea aplica scutirile prevăzute de Codul fiscal în condiții salariale normale.

Un lucru important care trebuie menționat, acest sistem de impozitare se aplică doar pentru idemnizațiile primite de la stat, iar dacă angajatorul va decide să suplimenteze aceste indemnizații peste plafonul legal, atunci va putea aplica regulile specifice de impozitare, așa cum s-ar aplica în regim normal.

Vă reamintim, contribuțiile sociale obligatorii sunt cele de asigurări sociale (25% din salariul brut), asigurările sociale de sănătate (10% din salariul brut). La acestea se adaugă impozitul pe venit de 10%. În mod normal ar trebui adăugat și procentul de CAM (contribuție asiguratorie pentru muncă) la aceste calcule, dar ambele indemnizații, atât cea de șomaj tehnic subvenționat de stat, cât și cea acordată de Legea 19/2020, pentru îngrijirea copiilor care au cursurile suspendate, sunt scutite de CAM, conform legislației în vigoare.

Aceste noi prevederi vin să completeze Ordonanțele care au fost acordate la finalul lunii martie 2020 pentru care acordă ajutor financiar companiilor pe perioada crizei cauzate de pandemia cu virusul SARS COV-2 (noul coronavirus). Până în acest moment nu era foarte clar care erau cotele aplicabile acestor subvenții, cele mai afectate de această modificare fiind firmele care își desfăsoară activitatea în domeniul construcțiilor și care beneficiau de reduceri semnificative ale contribuțiilor sociale, plus scutire de la plata impozitului pe venit.