[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rapoartele „country by country” sunt reglementate în interiorul Uniunii Europene de Directiva 2016/881 și se aplică grupurilor de companii multinaționale, care își desfășoară activitatea în interiorul Uniunii Europene și nu numai. În legislația din România, această raportare a fost introdusă prin Ordonanța 42/2017 de modificare a Codului de Procedură Fiscală și este în vigoare.

Practic, societatea „mamă” din cadrul grupului, sau o societate împuternicită a acesteia, trebuie să depună către autoritățile fiscale din țara sa de rezidență (dacă este țară din Uniunea Europeană) un raport financiar care conține informații cuprivire la grupul de firme, entitățile care fac parte din acesta, dar și date financiare: „informaţii agregate referitoare la suma veniturilor, profitul / pierderile anterioare impozitării veniturilor, impozitul pe venit plătit, impozitul pe venit acumulat, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numărul de salariaţi şi imobilizările corporale, altele decât numerarul sau echivalentele de numerar”.

Grupurile a căror societate „mamă” nu are rezidența în interiorul Uniunii Europene trebuie să desemneze o societate rezidentă UE din cadrul grupului care să facă această raportare în numele său.

Ideea principală este că această raportare despre grup se va depune într-o singură țară din Uniunea Europeană, iar ANAF va beneficia de informații în baza acordurilor privind schimburile de informații din cadrul uniunii. Acest lucru consituie o înăsprire a legislașiei fiscale privind impozitarea grupurilor și se dorește a fi un mecanism pentru a combate evaziunea fiscală și sifonarea banilor din Uniunea Europeană către paradisuri fiscale.

Aceste reglementări este că se aplică doar grupurilor care au o cifră de afaceri consolidată mai mare de 750.000.000 de euro și de aici rezultă și problema principală a lor, greutatea pe care o vor avea autoritățile fiscale în a demonstra legăturile dintre firmele unui grup, în măsura în care acestea nu doresc să fie dezvăluite.

În orice caz, firmele din România care reprezintă entități „mamă” a unor astfel de grupuri vor trebui să depună în România acest raport iar societățile care fac parte dintr-un grup vor trebui să notifice ANAF în legătură cu entitatea care va face raportul „country by country”.

Găsiți textul legal mai jos:

CPF Raport tara la tara
.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]