• Firmele pot cere deducerea sumelor refuzate la deducere in ultimii zece ani, ca urmare a deciziei CJUE C-101/16 din 19 octombrie 2017-101/16 din 19 octombrie 2017

Prin decizia numită mai sus, judecătorii Curții Europene de Justiție (Camera a doua) au decis că firmele au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de pe facturile primite de la societățile declardate inactive de ANAF, conform legislației în vigoare în țara noastră.

Hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate statele membre, deci probabil că în perioada următoare vor exista multe procese pierdute de către ANAF pe bandă rulantă, speța fiind una destul de des întâlnită în practica rambrusărilor taxei pe valoarea adăugată (TVA). În plus, pe lângă refuzul de a acorda deducere a taxei pe valoarea adăugată ANAF mai procedează și la reconsiderarea cheltuielilor contabilizate de pe facturile primite de la firmele inactive ca fiind nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Mai mult, cel mai probabil că această decizie va duce la o amendare a legislației în vigoare, Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru a evita procese suplimentare sau o clauză de infringement a Uniunii Europene la adresa României.

Chiar dacă hotărârea Curții Europene de Justiție nu se referă și la deductibilitatea cheltuielilor aferente facturilor primite de la firme inactive, opinia noastră este, că odată cu această decizie și cheltuielile devin deductibile din punct de vedere fiscal la calculul impozitului pe profit.