(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.data-privacy-src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-W2DR638');

OSS (One-Stop Shop) pentru TVA: Simplificarea înregistrării și declarării TVA pentru companii

În era globalizării și a comerțului online în plină expansiune, relațiile comerciale transfrontaliere au devenit o realitate obișnuită pentru multe companii. În acest context, Uniunea Europeană a introdus sistemul OSS (One-Stop Shop), care facilitează înregistrarea și declararea TVA pentru firmele care desfășoară activități comerciale transfrontaliere în interiorul UE. Acest articol are scopul de a oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra OSS, momentul înregistrării în OSS și procedura de înregistrare în OSS pentru companii.

Ce este OSS (One-Stop-Shop)

OSS, cunoscut și sub denumirea de „Ghișeul Unic” pentru TVA, este un sistem introdus de Uniunea Europeană care permite firmelor să înregistreze și să declare TVA-ul aferent vânzărilor transfrontaliere de bunuri și servicii într-o manieră simplificată și centralizată. Acest sistem facilitează conformitatea fiscală a firmelor, reducând barierele administrative și costurile asociate activităților comerciale transfrontaliere.

Când trebuie o firmă să se înregistreze în OSS

Obligația de a se înregistra în OSS apare atunci când o companie realizează vânzări de bunuri sau servicii către alte state membre ale UE și îndeplinește anumite criterii stabilite de legislația fiscală. Aceste criterii pot varia în funcție de țară și de natura activităților comerciale desfășurate. În general, firmele care înregistrează venituri din vânzări transfrontaliere în UE și doresc să beneficieze de simplificările oferite de OSS ar trebui să ia în considerare înregistrarea în acest sistem.

Plafonul care trebuie depășit pentru ca înregistrarea în OSS să fie necesară este de 10.000 euro, această sumă reprezentând vânzări către persoane neimpozabile din alte state membre ale UE față de statul de rezidență al vânzătorului.

Procedura de înregistrare în OSS a unei companii

  1. Evaluarea eligibilității: Înainte de a se înregistra în OSS, compania trebuie să evalueze dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate stabilite de autoritățile fiscale. Aceste criterii pot include nivelul veniturilor anuale, tipul de bunuri sau servicii furnizate și tranzacțiile transfrontaliere.
  2. Înregistrarea în OSS: Procedura de înregistrare în OSS poate varia în funcție de țară, dar, în general, implică completarea unui formular de înregistrare specific, care poate fi depus online sau prin intermediul autorităților fiscale. Compania va trebui să furnizeze informații despre identitatea sa, activitățile desfășurate și alte detalii relevante.
  3. Emiterea unui număr OSS: După ce înregistrarea a fost procesată cu succes, companiei i se va atribui un număr OSS, care va servi drept identificator unic pentru tranzacțiile transfrontaliere. Acest număr trebuie menționat pe facturile emise către clienții din alte state membre UE.
  4. Declararea și plata TVA: După înregistrare, compania trebuie să declare și să plătească TVA-ul aferent vânzărilor transfrontaliere în cadrul OSS. Acest lucru se poate face prin intermediul unui raport OSS, care trebuie depus trimestrial sau lunar, în funcție de opțiunea aleasă de firmă și de volumul tranzacțiilor.
  5. Respectarea regulilor fiscale: Companiile înregistrate în OSS trebuie să respecte regulile și cerințele fiscale stabilite de țările membre în care desfășoară activități comerciale. Este important să se țină evidența corectă a tranzacțiilor și să se respecte termenele de depunere a declarațiilor și de plată a TVA-ului.

Procedura de înregistrare a unei companii în OSS este descrisă în ghidul publicat de cei de la ANAF (valabil la data de 05.07.2023) – click aici.

Cum se declară și se plătește TVA prin OSS

Pentru declararea și plata TVA colectată pentru comerțul intracomunitar prin OSS (One Stop Shop) se folosește declarația fiscală 398, care poate fi descărcată și completată de pe site-ul ANAF, la secțiunea Declarații.

Sumele de plată rezultate din această declarație sunt plătite într-un cont special al Trezoreriei înființat de ANAF, plățile putând fi efectuate doar în Euro.

Concluzie

OSS reprezintă o soluție eficientă pentru companiile care desfășoară activități comerciale transfrontaliere în cadrul UE, simplificând procesul de înregistrare și declarare a TVA-ului. Prin intermediul acestui sistem, firmele pot beneficia de o mai mare flexibilitate și de reducerea sarcinilor administrative asociate tranzacțiilor transfrontaliere. Cu toate acestea, este important ca companiile să se asigure că respectă regulile fiscale specifice fiecărei țări în care desfășoară activități și să fie în conformitate cu termenele de declarare și plată a TVA-ului.


Notă: Textul este valabil la data publicării sale, are scop orientativ și reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.

2023-07-05T13:15:02+03:00
Go to Top