Ce este OPME (Ordinul de Plată Multiplu Electronic)
În Monitorul Oficial din 3 aprilie 2020 a apărut Ordinul Ministerului Finanțelor Publice numărul 1819 din 31 martie 2020, care aduce o serie de modificări sistemului de lucru cu Trezoreria statului. Dacă până în acel moment era necesară deplasarea la sediul ANAF sau al Trezoreriei pentru efectuarea de viramente din contul deschis la această instituție, acest lucru va putea fi făcut electronic, din Spațiul Privat Virtual (SPV) al fiecărui contribuabil de pe serverele ANAF.
Plățile electronice se realizează prin folosirea unui document standard de tip PDF inteligent, Ordinul de Plată Multiplu Electronic (OPME), care poate fi descărcat de pe site-ul ANAF de aici. Acest document trebuie completat și depus prin același sistem prin care se depun și declarațiile fiscale din SPV (Spațiul Privat Virtual). Înainte de depunere, ordinul de plată va trebui semnat electronic folosind o semnătură înregistrată anterior la organul fiscal.
Model de OPME (Ordin de Plată Multiplu Electronic), valabil la data publicării acestui articol găsiți aici.
De ce avem nevoie pentru a face plăți online din Trezorerie
- Un certificat digital (semnătură electronică), emis(ă) de un furnizor acreditat. Lista furnizorilor acreditați de certificate digitale o găsiți aici. Ca urmare a experienței firmei noastre, recomandăm lucrul cu cei de la digisign.ro, atât din punct de vedere al suportului cât și din punct de vedere al tehnologiei folosite. Am mai colaborat și cu alte firme, dar fie se blocau calculatoarele atunci când voiam să semnăm electronic un document, fie impuneau tot felul de restricții ciudate.
- De un cont SPV (Spațiu Privat Virtual) pe site-ul ANAF. Acesta se activează printr-un drum la ANAF, dar dacă deja colaborați cu o firmă de contabilitate, cu siguranță ei îl folosesc demult.
- Certificatul digital (semnătura electronică) să fie autorizat(ă) pe contul respectiv de SPV. Luați legătura cu firma de contabilitate și vă vor ajuta să faceți acest lucru. Ei au, cu siguranță, un certificat digital valabil pentru contul dumneavoastră de SPV dar nu este treaba lor să facă transferuri din conturile de trezorerie în numele clienților.
Completarea OPME și încărcarea în SPV
- Se completează rubricile antetului, cu următoarele observații:
- pentru companii se bifează opțiunea „Alte entități”;
- numărul documentului trebuie să fie format din 10 caractere și nu poate fi repetat în următoarele 24 de ore;
- la rubrica „Adresă plătitor”, adăugați doar litere, fără diacritice și / sau semne de punctuație.
- Se completează zona „Plătitor”, cu următoarele observații:
- rubrica „Număr OP” poate părea în plus, dar este utilă în situația în care se fac mai multe plăți folosind un singur document (există butonul „Adaugă OP” în partea de jos a câmpului și putem face mai multe plăți folosind același document electronic);
- rubricile „Cod program”, „Cod angajament” și „Indicator angajament” nu se completează.
- Se completează zona „Beneficiar”, cu următoarele observații:
- la rubrica „CIF/CNP Beneficiar” se completează codul fiscal (fără RO) al companiei plătitoare;
- la câmpul „Denumire beneficiar” se completează destinația sumelor, de obicei se trece „Bugetul de stat”;
- câmpul „Nr. evidența plății” se completează doar în cazul în care plata se referă la decizii de impunere, amenzi, decizii privind accesoriile, timbru de mediu sau amânare la plată, în cazul operațiunilor uzuale (plăți uzuale de impozite conform declarațiilor fiscale, transferuri către conturile curente, etc.) fiind lăsat necompletat.
- După finalizarea completării se face click pe butonul „Adaugă OP”. Ordinul curent va fi salvat în partea de sus a documentului și se poate introduce în partea de jos o nouă plată.
- După ce au fost introduse toate plățile, se validează Ordinul de Plată Multiplu Electronic, prin click pe butonul „Validare și generare XML”. Dacă există erori de completare, va fi generat un fișier de tip .txt, care va putea fi găsit în zona documentelor atașate (agrafa), dacă nu, veți primi mesajul „Validarea s-a terminat cu succes! A fost atașat fișierul …xml.”.
- Se semnează electronic OPME în zona „Semnătura 1” (rubrica „Semnătura 2” nu se utilizează) și se încarcă în site-ul e-guvernare.ro > Depunere declarații.
Model de OPME completat de firma noastră găsiți aici.
Ce avantaje oferă acest sistem
Sistemul oferă avantajul evitării drumurilor pe la Trezoreria statului, operațiunile fiind făcute electronic. Un alt lucru pe care îl considerăm important este că din anul 2019 și extrasele de cont pentru conturile din Trezorerie se comunică tot în SPV (Spațiul Privat Virtual), deci practic nu va mai fi necesară nicio deplasare la sediile Trezoreriei pentru a efectua operațiuni uzuale.
Preconizăm o creștere a numărului de firme care vor folosi conturile din Trezoreria Statului, pentru comisioanele mici pe care le au comparativ cu băncile comerciale. Totuși, trebuie știut că din conturile de Trezorerie firmele nu pot face plăți către alți operatori economici, doar să transfere bani către conturile deschise la băncile comerciale și să plătească impozite și taxe către stat.
Notă: Textul este valabil la data publicării sale, are scop orientativ și reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.