Ce este EUID

EUID, sau „European Unique Identifier” este un cod valabil la nivelul Uniunii Europene, care permite identificarea rapidă a companiilor care funcționează în statele membre. Necesitatea codului EUID a apărut odată cu aderarea mai multor state la Uniunea Europeană, existând o nevoie de uniformizare a modului în care Registrele Comerțului din țările membre comunică.

Structura codului EUID al unei companii este:

  • abrevierea codului de țară (RO),
  • codul de identificare al Registrului Comerțului în care este înscrisă compania (J40),
  • numărul de identificare al companiei (2845/1998).

Prin Directiva 2012/17/EU a Parlamentului European și a Consiliului, care amendează Directiva Consiliului 89/666/EEC și Directivele 2005/56/EC și 2009/101/EC ale Parlamentului European și ale Consiliului, a fost introdusă platforma BRIS („Business Registers Interconnection System”), prin intermediul căreia Registrele statelor membre comunică informații legate de schimbări transfrontaliere și prin care orice parte interesată poate accesa informații de la Registrele din țările membre.

Începând cu 07.07.2017, România aplică prin Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) codificarea unică a societăților valabilă în Uniunea Europeană. Astfel, pe toate documentele emise de această instituție va fi menționat codul EUID. Acest cod permite companiilor din Uniunea Europeană să fie identificate în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene (BRIS), din care face parte și ONRC.

Astfel, din 7 iulie 2017, noul cod este acordat automat la înmatricularea / înregistrarea solicitanților, fie că vorbim de persoane juridice (firme), fie de entități fără personalitate juridică, organizate sub formă de PFA, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).

Cum se obține codul EUID

Pentru obținerea acestui cod este necesară prezentarea la un oficiu ONRC cu certificatul de înmatriculare vechi (CUI) împreună cu o cerere de preschimbare a acestuia, plus o dovadă din care să reiasă calitatea legală a deponentului sau împuternicire pentru persoana care depune. Procedura durează în mod normal 3 zile din momentul depunerii.

Obținerea acestui cod nu este obligatorie, dar s-ar putea să fie cerut dacă aveți relații de colaborare cu societăți din Uniunea Europeană. Informații despre modele de documente și alte cerințe legale găsiți pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Obținerea codului EUID este un serviciu pe care societatea noastră îl oferă prin departamentul de suport legal. Mai multe detalii puteți obține la adresa de email legal@contconsulting.ro. Mai multe detalii despre serviciile de suport legal puteți găsi aici , iar despre serviciile de tip start-up puteți afla mai multe informații aici.


Notă: Textul este valabil la data publicării sale, are scop orientativ și reprezintă o interpretare a specialiștilor firmei Cont Consulting, fără a se intenționa substituirea prevederilor legale în vigoare. Nu suntem răspunzători pentru eventualele daune provocate de folosirea acestui material în scop legal sau ca probă într-un eventual litigiu.